گیاهان زینتیگیاهان آپارتمانی

راز های نگهداری گل پتوس + نکات مهم برای افزایش سرعت رشد پتوس

پتوس یک گیاه رونده آپارتمانی است که نگهداری ساده ای دارد و به راحتی در آپارتمان و محل کار قابل پرورش می باشد. پتوس گونه های مختلفی دارد و به رنگ های گوناگونی دیده می شود اما شرایط نگهداری در اغلب گونه های کاملا یکسان است که در ادامه این شرایط را به طور کامل برای شما عزیزان بیان خواهیم کرد، پس حتما تا انتها این مقاله همراه جایاگرین باشید.

گیاه پتوس و مقدمه ای بر آن

پتوس یکی از مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی با نگهداری بسیار ساده است که اغلب افراد به خاطر همین موضوع از این گیاه نگهداری می کنند. پتوس بومی جزایر سلیمان است و آنرا با نام های پیتوس، پوتوس، پوتین طلایی و انگور نقره ای می شناسند. همچنین در زبان انگلیسی آنرا با نام pothos می شناسند.

اگر در نگهداری از گیاهان زیاد حرفه ای نیستید یا به علت مشغله کاری زیاد نمی توانید وقت زیادی را برای رسیدگی به گیاه خود اختصاص دهید، قطعا پتوس یکی از بهترین گیاهان برای شما خواهد بود، زیرا همانطور که گفته شد، این گیاه نگهداری راحتی داشته و بسیار مقاوم می باشد.

پیتوس یکی از گیاهان رونده است و برای همین اگر ساقه ها و برگ های آنرا در یک مسیر رشد دهید، جلوه بسیار زیبایی به منزل شما خواهد بخشید. در ادامه تمامی نکات مهم برای پرورش، تکثیر و مقابله با بیماری های این گیاه را برای شما توضیح خواهیم داد.

در صورتی که فرصت مطالعه این مطلب را ندارید می توانید با مشاهده این ویدیو نسبت به موارد مهم در نگهداری از گیاه پتوس آگاه شوید.

ویدیو شرایط نگهداری از گیاه پتوس

انواع گل پتوس

پیش تر کمی با گیاه پتوس آشنا شدیم، اما اجازه دهید قبل از بررسی شرایط نگهداری این گیاه، با گونه های مختلف آن آشنا شویم.

پتوس سبز

پتوس سبز رایج ترین گونه پتوس است که برگ های سبز رنگ و قلبی شکل دارد. نگهداری آن راحت بوده و به آسانی قابل تکثیر می باشد.

پتوس-سبز
پتوس سبز

پتوس بلک

پتوس بلک یکی از زیبا ترین گونه های پتوس است که جلوه بسیار جذابی دارد. برگ های پتوس بلک به رنگ های سبز تیره و مشکی دیده می شود. یکی از ویژگی های پتوس بلک، توانایی تحمل نور کم می باشد. جالب است بدانید حتی می توان پتوس بلک را در نور های مصنوعی نیز پرورش داد.

پتوس-بلک
پتوس بلک

پتوس مرمری

پتوس مرمری یکی دیگر از گونه های پتوس است که برگ های سفید با رگه های سبز و زرد دارد. بارز ترین ویژگی این گونه، نور آن می باشد. پتوس مرمری از سایر گونه ها به نور بیشتری برای رشد احتیاج دارد. دقت کنید برگ های پتوس مرمری خیلی روشن است و به سفیدی می گراید به همین خاطر برخی از افراد آنرا با پتوس ابلق اشتباه می گیرند.

پتوس-مرمری
پتوس-مرمری

پتوس ابلق

این گونه یکی دیگر از رایج ترین انواع پتوس می باشد که حتما آنرا مشاهده کرده اید. پتوس ابلق برگ هایی به رنگ سبز روشن با رگه های سفید یا زرد دارد که باعث زیبایی دو چندان آن می شود. پتوس ابلق را به نام پتوس طلایی هم می شناسند. جالب است بدانید این گونه هم به نور نسبتا بیشتری احتیاج دارد و اگر نور کافی به آن نرسد، حالت ابلق خود را از دست خواهد داد.

پتوس-ابلق
پتوس-ابلق

پتوس نقره ای

این گونه هم یکی از گونه های زیبا و خاص پتوس است که برگ هایی به رنگ سبز تیره با لکه های نقره ای دارد. برگ های پتوس نقره ای کمی از سایر گونه ها ضخیم تر می باشد و مقاومت بیشتری نسبت به نور کم و کم آبی دارد.

پتوس-نقره-ای
پتوس-نقره-ای

پتوس شاد

پتوس شاد نیز یکی از گونه های زیبا پتوس است که برگ هایی با لکه های سفید رنگ دارد. این گونه هم برای نگهداری نیاز به نور نسبتا بالایی دارد.

پتوس-شاد
پتوس-شاد

پتوس آهک

پتوس آهکی برگ هایی به رنگ زرد یا سبز مایل به زرد دارد و در محیط های کم نور به خوبی رشد می کند. این گونه از پتوس معمولا با پتوس طلایی یا ابلق که قبل تر معرفی شد اشتباه گرفته می شود.

پتوس-آهک
پتوس-آهک

شرایط نگهداری پتوس

همانطور که در ابتدا گفتیم پتوس گیاهی مقاوم با نگهداری ساده است که توسط افراد مبتدی به راحتی قابل پرورش می باشد. جالب است بدانید پتوس و سانسوریا جزء مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی شناخته می شوند. در ادامه تمامی موارد مهم برای پرورش و نگهداری پتوس را برای شما بیان خواهیم کرد.

آبیاری پتوس

همانطور که می دانید ما در وبسایت جایاگرین همیشه در اول به آبیاری مناسب گیاهان می پردازیم، زیرا آبیاری یکی از قسمت های مهم برای پرورش گیاهان است و اگر آنرا به درستی انجام دهید، گیاه شما به خوبی به رشد خود ادامه داده و دچار خرابی و مشکلات گوناگون نمی شود.

پتوس نسبت به کم آبی مقاوم است اما آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیدگی ریشه و خرابی گیاه می شود. لذا توصیه می شود تا قبل از خشک شدن کامل خاک، آنرا آبیاری نکنید.

معمولا در فصل تابستان هفته ای دو الی سه بار آبیاری برای گیاه مناسب است و در فصل زمستان باید آبیاری را به هفته ای یک بار کاهش دهید. اما همانطور که گفته شد، بهتر است زمانی که خاک گیاه خشک شد آنرا آبیاری کنید.

در صورتی که پیتوس دچار افتادگی برگ ها شد، نشانه از تشنه بودن گیاه است و باید آنرا آبیاری کنید، در انتها این صفحه در قسمت بیماری ها در مورد تمامی مشکلاتی که ممکن است برای پتوس رخ دهد توضیح داده شده است.

نور مناسب پتوس

این گیاه معمولا در محیط های کم نور رشد می کند اما اگر نور مناسب آنرا تامین کنید، رشد به مراتب بهتری خواهد داشت. بهتر است گیاه را در مقابل نور غیر مستقیم قرار دهید تا پتوس بهترین رشد را از خود نشان دهد.

توصیه می شود پتوس را در مقابل نور سوزان خورشید قرار ندهید، زیرا باعث سوختن برگ های آن خواهد شد. نگهداری پتوس در کنار پنجره های جنوبی به صورتی که روزانه چندین ساعت نور غیر مستقیم خورشید را دریافت کند مناسب می باشد. تمامی گونه های پتوس را می توان در این شرایط نور نگهداری کرد.

پتوس-زیبا

رطوبت مورد نیاز پتوس

این گیاه در محیط های مرطوب رشد بهتری از خود نشان می دهد لذا می توان با قرار دادن یک ظرف آب در کنار گلدان گیاه، رطوبت مورد نیاز آنرا تامین کنید. ساخت جزیره نیز یکی از روش های مناسب برای تامین رطوبت این گیاه می باشد که در مقاله پرورش گیاه گندمی به طور کامل همراه با عکس توضیح داده شده است.

در صورتی که تمایل دارید رطوبت پتوس را با غبارپاشی تامین کنید، توصیه می شود هفته ای 3 بار، برگ های پتوس را غبارپاشی کنید. دقت کنید غبارپاشی را در زمانی که هوا خنک است انجام دهید تا برگ های گیاه دچار سوختگی نشود.

دما مناسب پتوس

از آنجایی که پتوس بومی منطقه ای با دمای متعدل است، بهترین دما برای نگهداری آن، دمایی بین 15 تا 25 درجه می باشد. سعی کنید گیاه را در دمایی کمتر از 15 درجه قرار ندهید، زیرا گیاه دچار سرما زدگی خواهد شد. بنابراین توصیه می شود در فصل زمستان پتوس را به درون خانه انتقال دهید.

خاک مناسب پتوس

می توان از خاک های مختلف برای نگهداری و پرورش پتوس استفاده کرد، فقط دقت کنید که خاک باید زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب به راحتی از گلدان گیاه خارج شود. توصیه می شود از خاک های آماده مناسب گیاهان آپارتمانی، برای پتوس استفاده کنید. این خاک ها را می توانید به راحتی از گل فروشی ها خریداری نمایید.

پتوس

کوددهی پتوس

در صورتی که رشد گیاه شما کم شده است می توانید از کود های محلول یا غیر محلول برای پتوس استفاده نمایید. دقت کنید کوددهی را در فصول رشد مانند بهار و تابستان تنها یک یا دو بار انجام دهید. زیرا کوددهی زیاد نه تنها باعث افزایش رشد پتوس نشده بلکه می تواند باعث سوختن ریشه و از بین رفتن گیاه نیز شود. توصیه می شود در زمان تعویض گلدان، خاک گیاه را تعویض کنید تا نیازی به کوددهی نداشته باشید.

تعویض گلدان پتوس

تشخیص زمان مناسب برای تعویض گلدان پتوس خیلی ساده می باشد. هر زمان که مشاهده کردید ریشه های گیاه از پایین گلدان بیرون زد، باید گلدان آنرا تعویض کنید. دقت داشته باشید پتوس در گلدان های کوچک بهتر رشد می کند به همین خاطر گلدان جدید آنرا فقط کمی بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب کنید تا رشد گیاه شما کاهش پیدا نکند.

شاید از خود بپرسید چرا پتوس در گلدان کوچک بهتر رشد می کند؟ باید بدانید در گلدان های بزرگ بیشتر انرژی گیاه به دلیل ریشه زنی مصرف می شود و به همین دلیل تا مدتی رشد گیاه کاملا متوقف خواهد شد.

تعویض-گلدان-پتوس

سمی بودن

باید بدانید پتوس مانند دیفن باخیا یکی از گیاهان سمی آپارتمانی است و به همین خاطر باید در نگهداری از آن دقت لازم را داشته باشید. بلعیده شدن برگ های پتوس می تواند باعث ایجاد مشکلات گوارشی گوناگونی شود، پس این گیاه را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید.

تصفیه هوا

پتوس یکی از گیاهانی است که در تصفیه کردن هوا محیط موثر می باشد. این گیاه مانند سانسوریا در کاهش کربن مونوکسید محیط موثر خواهد بود.

تکثیر پتوس

قبل تر به طور کامل با شرایط نگهداری پتوس آشنا شدیم، اما در صورتی که گیاه شما بیش از اندازه رشد کرده است یا قصد دارید آنرا تکثیر کنید، در ادامه روش تکثیر این گیاه با قلمه زدن توضیح داده شده است.

قلمه زدن پتوس

قلمه زدن پتوس کار بسیار ساده ای است و نیاز علم خاصی ندارد. برای قلمه زدن تنها کافیست یک شاخه بلند که برگ های زیادی دارد را از گیاه جدا کنید.

پس از جدا کردن شاخه بلند، برگ های گیاه را با کمک یک قیچی یا چاقو تیز از گیاه جدا کنید. به طوری که حدود 5 سانت از شاخه به برگ متصل باشد.

پس از این کار کافیست ساقه انتهایی برگ ها را در آب قرار دهید و چندین هفته صبر کنید تا ریشه دار شود.

پس از ریشه دار شدن قلمه ها کافیست آنها را در خاکی مناسب با زهکشی بالا بکارید و رطوبت آنرا تامین کنید پس از گذشت چند هفته گیاه خودش را گرفته و شما توانسته اید به راحتی پتوس خود را تکثیر نمایید.

قلمه زدن پتوس
قلمه پتوس

بیماری های پتوس

برای پتوس هم مانند سایر گیاهان، مشکلات و بیماری هایی رخ می دهد که در ادامه برخی از رایج ترین آنها به همراه روش برطرف کردن این مشکلات را بیان کرده ایم.

زرد شدن برگ های پتوس

این مشکل به طور معمول به دلیل پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری بیش از اندازه رخ می دهد. در صورت مشاهد برگ های زرد، باید آبیاری گیاه را کاهش دهید و تا قبل از خشک شدن خاک، آنرا آبیاری نکنید.

اما در صورتی که گیاه را تازه خریدید و برگ ها شروع به زرد شدن کردند و از مقدار مناسب آبیاری آن اطمینان دارید، باید خاک آنرا تعویض کنید. زیرا اکثر باغبانان از خاک هایی بی کیفیت برای گیاه استفاده می کنند.

کاهش رشد پتوس

معمولا این مشکل به دلیل نور کم و فقر خاک رخ می دهد. برای برطرف کردن این مشکل باید گیاه را در فصول رشد، کوددهی کنید و آنرا در محیطی پر نور تر قرار دهید.

پژمرده شدن برگ ها

این مشکل به دلیل آبیاری کم رخ می دهد، هر زمان که حس کردید برگ های گیاه پژمرده شده است نشانه از تشنگی گیاه می باشد. برای مقابله با این مشکل به خوبی پتوس را سیراب کنید و تا مدتی اجازه ندهید خاک گیاه کاملا خشک شود.

پتوس-رونده

قهوه ای شدن برگ ها

این مشکل یکی از مشکلات رایجی است که معمولا در فصل زمستان برای گیاه رخ می دهد و دلیل آن سرما می باشد. همانطور که گفته شد، در فصل زمستان پتوس را به درون خانه منتقل کنید و آنرا در محیطی با دمای بالای 15 درجه قرار دهید.

کم رنگ شدن برگ ها

علت اصلی کمرنگ شدن برگ های پتوس، نور ناکافی می باشد. برای جلوگیری از این مشکل پتوس را در محیطی با نور غیر مستقیم قرار دهید. همچنین در صورتی که نور کافی به پتوس ابلق نرسد، این گیاه به مرور زمان به پتوس سبز تبدیل خواهد شد.

وجود کنه زیر برگ ها

در صورت مشاهده کنه و شپش زیر برگ های گیاه، به احتمال زیاد پتوس شما مورد حمله شپشک آرد الود قرار گرفته است. مقابله با این آفت خیلی ساده است، می توانید از قارچ کش های مخصوص شپشک آرد آلود استفاده کنید و پتوس را به خوبی سمپاشی نمایید.

کلام پایانی

پتوس یکی از گیاهان رونده با سرعت رشد نسبتا خوب است که به علت مقاومت بالا، می توان آنرا به راحتی پرورش داد، تکثیر این گیاه با قلمه زدن به سادگی امکان پذیر می باشد. در این مقاله از جایاگرین به طور کامل شرایط نگهداری، روش تکثیر و مقابله با بیماری های این گیاه توضیح داده شد، در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد این گیاه، آنرا در انتها همین مقاله برای ما بنویسید تا کارشناسان جایاگرین در کوتاه ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان باشند.

نگهداری-پتوس-در-منزل

 

جایاگرین

جایاگرین | راهنمای جامع نگهداری گیاهان - جایاگرین فعالیت خود را از سال 99 در زمینه گیاهان آغاز کرده است. در این وب سایت سعی کردیم تا هر آنچه برای نگهداری، پرورش، تکثیر و رفع بیماری های گیاهان احتیاج دارید را به شما توضیح دهیم.

نوشته های مشابه

‫18 دیدگاه ها

  1. سلام وقتتون بخیر
    من یک ماهه گیاه پتوس بلک رو خریداری کردم و گلدان و خاک خوب تهیه کردم. رشد گیاه به نسبت خوبه هر روز جوانه های جدید میزنه اما مشکلی که داره اینه که از پایین یکی یکی برگ هاش شروع به خشک شدن و افتادن داخل گلدان میکنه درحالی که بالا رشد خوبی داره! و حتی کنار برگی که خشک شده جوانه های خیلی ریز درحال رشد کردنه!
    من نگران گلم هستم ممنون میشم راهنماییم کنین که مشکل چیه؟ آیا آبیاری ام کم بوده یا زیاد بوده؟

      1. سلام من چند ماهه هم پتوس سبز وهم پتوس ابلق توشیشه با آب نگهداری کردم آیا میشه به گلدان منتقل کنم یا باید همیشه در آب باشه

      2. سلام دوست من.پتوس سبز تا ده متر می‌تونه رشد کنه؟به سمت پایین.اگه نه پس لطفا یه گیاه برام معرفی کنید.دست شما درد نکنه

        1. سلام حسین جان
          بله اگر شرایط محیطی برای گیاه مطلوب باشد پتوس می توانید با ده متر و حتی بیشتر رشد کند.
          البته باید بدونین که رشد گیاه به سمت بالا است.

  2. سلام من تواهواز زندگی میکنم
    خونه ام طبقه اوله
    ازپارکینگ و پنجره ی نما نوروهوا راحت رد وبدل میشه
    بهترین گیاهی که توپاگرد میتونم بزارم چیه؟
    آیاپتوس توزمستان اونجادوام میاره؟

    1. سلام دوست من
      به نظر بنده گیاه یوکا یکی از بهترین و زیبا ترین گیاهان برای شما می باشد.
      شرایط نگهداری این گیاه بسیار ساده است و مقاومت بالای هم دارد. می توانید برای آشنایی بیشتر با این گیاه مقاله نگهداری گل یوکا را مطالعه کنید.

    2. سلام حال شما ی سوال دارم اگر مثل گل لش پتوس سبز رو بلندی جا بزاریم لش شه پایین مشکلی براش پیش می آید

  3. سلام وقت بخیر گل پتوس من برگهاش زرد شده و سربرگ خشک قهوه شده گلدون و خاکش عوض کردم بنا ب نظر گلفروش ساقه هاشم کوتاه کردم ولی هنوزم برگهاش زرد میشه و میفته

    1. سلام دوست من
      لطفا آبیاری را کاهش بدین
      این مشکل می تواند با خاطر سردی هوا هم رخ داده باشد.

  4. سلام خسته نباشید
    من مقالتون رو خوندم و واقعا عالی بود❤
    من دیروز پتوس خریدم.
    بعضی از برگ هاش از تو گلفروشی هم به صورت خطی و مرمری زرد بود . و یکمی هم بو میدن.
    مشکل کجاست

    1. سلام دوست من
      خوشحالم که محتوا براتون مفید بوده
      برای برطرف شدن مشکل پیشنهاد میشه خاک گیاه را تعویض کنید.

  5. سلام خسته نباشید..ممنون از مطالب عالیتون
    یه سوال داشتم..
    من یه گل پتوس ابلق دارم که رشد خوبی داره .. اما یه مدتی هست که نوک برگ هاش حالت سوخته داره و ادامه همون سوختگی کم کم داره زرد میشه .. دلیلش چیه؟؟؟
    باید واسش چیکار کنم؟؟

    1. سلام دوست من
      آبیاری بیش از اندازه، کوددهی غیر مناسب، نور شدید خورشید علت های مشکل شما می باشد.

  6. سلام هروقت از پتوس قلمه میگیرم و در آب ریشه دار میشه ،وقتی در خاک میکارم، بعد از چندروز ساقش زرد میشه و قلمه ازبین میره ،فقط بعضی از قلمه ها میگیرند. چکار کنم که همه قلمه ها خوب بگیرند ؟ آیا فصل خاصی باید قلمه بکارم؟

    1. سلام دوست من
      بهتره در فصل بهار از گیاه قلمه بگیرید.
      اگر با این روش قلمه های خوبی دریافت نمی کنید می توانید ساقه گیاه را در خاک بکارید
      همچنین شاید علت زرد شدن قلمه ها، وجود مشکل در خاک گیاه باشد، می توانید در خاک های مختلف تست کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا