گیاهان زینتیگیاهان آپارتمانی

گل گندمی و راز های آن – بهترین روش نگهداری گیاه گندمی

در این مقاله سعی شده تا اطلاعات کامل و جامعی در مورد گیاه گندمی یا سنجاقی در اختیار شما همراهان عزیز وب سایت جایاگرین قرار دهیم.

نگهداری گیاه گندمی و مقدمه ای بر آن

گیاه گندمی یا سنجاقی با نام علمی Chlorophytum comosum شناخته می شود، نام انگلیسی این گیاه زیبا spider plant است که جز خانواده خانواده لیلیاسه (Liliaceae) به شمار می رود. مناطق گرم آفریقا، اروپا، و آمریکا زادگاه این گیاه زیباست. این گیاه به دلیل زیبایی و رشد سریع در کنار نگهداری آسان یک انتخاب بسیار مناسب برای افرادیست که قصد دارند رشد گیاهان را به وضوح مشاهده کنند.

یکی دیگر از نکاتی که باعث شده گیاه گندمی مورد توجه بسیاری از افراد قرارگیرد قدرت این گیاه در تصفیه کردن هواست.

معرفی گیاه گندمی

گیاه گندمی یک گیاه زیبا با برگ های نازک به رنگ ابلق سبز و کرم است که طول این برگ ها معمولا به 25 تا 35 سانتی متر می رسد. در برخی از گونه های گیاه سنجاقی ، برگ ها سبز اند و در میان هر برگ یک نوار سفید رنگ مشاهده می شود، در برخی از گونه ها نیز این ترکیب رنگی برعکس شده و یک نوار سبز در وسط برگ های سفید مشاهده می شود.

در فصل تابستان گیاه گندمی به گل می نشیند و گلهای سفید و کوچکی به شکل ستاره در لا به لای برگ های این گیاه پدیدار می شود و منظره ای بسیار زیبا به خانه شما می بخشند. لازم به ذکر است این گیاه برای حیوانات خانگی و کودکان هیچگونه مشکلی ایجاد نکرده و جز گیاهان بی خطر به شمار می رود.

نگهداری گیاه گندمی
گیاه گندمی با برگ های سبز و نوار سفید وسط برگ ها

نگهداری گیاه گندمی

نگهداری گیاه سنجاقی بسیار آسان است و در ادامه همین مقاله، شما دوستان عزیز می تواند با تمام نکات نگهداری این گیاه آشنا شوید.

آبیاری مناسب گل گندمی

معمولا این گیاه به آب و رطوبت فراوان احتیاج دارد. به همین دلیل گیاه گندمی را به مقدار کافی آبیاری کنید. اما به این نکته توجه داشته باشید که اجازه ندهید خاک گلدان گیاه غرق در آب شود، با این کار احتمال پوسیدگی ریشه گیاه بسیار زیاد می باشد.

معمولا بهترین زمان برای آبیاری اکثر گیاهان بعد از خشک شدن خاک گیاه است. گیاه گندمی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و بعد از خشک شده خاک، نیاز به آبیاری دارد.

اگر مشاهده کردید که نوک برگ های گیاه رنگ قهوه ای به خود گرفته است می تواند به علت کلر موجود در آب باشد که برای حل این مشکل باید اجازه دهید آب به مدت 24 ساعت در ظرفی در باز مانده و کلر آن از بین برود. سپس گیاه را آبیاری کنید. سایر مشکلات گیاه، مانند کم رنگ شدن رگه های سطح برگ ها را در ادامه همین مقاله و در قسمت بیماریهای گیاه گندمی مورد بررسی قرارداده ایم.

به طور کلی آبیاری گیاه را با توجه به فصول سال و میزان رطوبت و دمای محیط تنظیم کنید.

همچنین می تواند گیاه گندمی را درون آب و بدون خاک نگهداری کنید. اما توجه داشته باشید که این روش پایدار نیست و معمولاً به جهت تکثیر گیاه کاربر دارد. زیرا گیاه برای رشد به مواد معدنی نیاز دارد و بعید است مواد معدنی مورد نیاز گیاه را بتوان فقط از آب تامین کرد. برخی بر این باورند که اگر کودهای محلول را در آب گیاه گندمی بریزند می توانند نیاز های گیاه را تامین کنند. ولی نکته ای که باید در این مورد به آن توجه داشته باشید این است که نمک های موجود در کودها ممکن است باعث سوختگی ریشه گیاه شده و در نتیجه موجب مرگ گیاه خواهد شد.

نگهداری گیاه سنجاقی

رطوبت مناسب گیاه گندمی

اگر احساس کردید که گیاه گندمی شما به خوبی رشد نمی کند یکی از دلایل اصلی این مشکل رطوبت پایین است. این گیاه برای بهتر رشد کردن به رطوبت بالایی نیاز دارد و معمولا توصیه می شود که گیاه را در محیط هایی که رطوبت بالایی دارند مثل حمام و سرویس بهداشتی نگهداری کنید.

برای مرطوب نگهداشن گیاه می توانید گیاه را مرتبا با اسپری آبپاشی کنید و مرطوب نگهدارید. یکی دیگر از راه ها تامین رطوبت گیاه گندمی ساخت جزیره است که در ادامه برای شما توضیح داده ایم.

مراحل ساخت جزیره برای گل گندمی

در زیر گلدان گیاه سنجاقی یک سینی پر از آب قراردهید سپس درون سینی را از سنگریزه پر کنید. سپس گیاه را روی سنگریزه ها قراردهید به طوری که انتهای گلدان درون آب قرارنگیرد. اینگونه آّب دورن سینی تبخیر شده و از روزنه های انتهایی گلدان وارد خاک گیاه می شود و رطوبت مورد نیاز گیاه تامین می گردد.

ساخت جزیره برای گیاه سنجاقی
ساخت جزیره برای گیاه گندمی

دمای مناسب گیاه گندمی

گیاه گندمی در برابر دما مقاوم بوده و اکثر دماها را تحمل می کند. این گیاه توانایی تحمل دماهای نزدیک صفر درجه را هم دارد ولی از آنجایی که زادگاه این گیاه هوای گرمی دارد بهتر است گیاه را در هوای معتدل و گرم قراردهید تا رشد خوبی داشته باشد. از قراردادن گیاه سنجاقی در محل های بیرون از خانه و سرد خودداری کنید. لازم به ذکر است هوای خیلی گرم نیز می تواند باعث آسیب رساندن به گیاه و برگ ها شود. بهترین دما برای نگهداری گیاه دمایی بین 20 تا 30 درجه می باشد.

نور مناسب گیاه سنجاقی

گیاه را در برابر نور ملایم و در سایه آفتاب قراردهید تا بهترین رشد را داشته باشد. این گیاه نسبت به نوسانات نور مقاوم بوده ولی بهترین شرایط برای اینکه گیاه بهترین رشد را داشته باشد، قراردادن آن در نور غیر مستقیم است. تابش نور مناسب به گیاه سنجاقی باعث پررنگ و درخشان شدن برگ های آن می گردد.

نگهدای گیاه سنجاقی
گیاه گندمی را در سایه آفتاب قراردهید

خاک مناسب 

گیاه سنجاقی دارای ریشه های گوشتی می باشد از اینرو خاک این گیاه باید سنگین باشد. می توانید از ترکیب خاک باغچه و ماسه، یا خاک کمپوست برای این گیاه استفاده کنید. توجه داشته باشید که خاک این گیاه باید زهکشی مناسبی داشته باشد و آب اضافه از گلدان و خاک گیاه خارج گردد. لازم به ذکر است تعویض سالیه، خاک گلدان و گلدان گیاه، روی رشد و سلامت گیاه شما تاثیر مثبت دارد.

تعویض گلدان گل گندمی

گیاه سنجاقی به دلیل رشد سریع و ریشه های گوشتی و بزرگ نیاز سالیانه به تعویض گلدان دارد. گاهی در صورت مساعد بودن شرایط این گیاه رشد بیشتری داشته و در این صورت زودتر به تعویض گلدان نیاز دارد. هر زمان که احساس کردید گلدان برای گیاه کوچک است و نمی تواند نیاز های گیاه شمارا برطرف می توانید گلدان گیاه را تعویض کنید. بهتر است هر سال به همراه تعویض گلدان، خاک گلدان گیاه را تعویض کنید تا گندمی بتواند رشد بهتری داشته باشد.

در صورتی که تمایل به نگهداری از گیاهی را دارید که تا مدت طولانی نیاز به تعویض گلدان نداشته باشد، فیکوس یک انتخاب مناسب برای شماست، می توانید اطلاعات کامل در رابطه با این گیاه را در مقاله نگهداری گیاه فیکوس به طور کامل بخوانید.

تعویض گلدان گیاه سنجاقی
گیاه گندمی که نیاز به تعویض گلدان دارد

کوددهی گیاه سنجاقی

بهتر است در فصول رشد گیاه یعنی در فصل بهار و تابستان هر چند ماه یک بار از کودهای شیمیایی مخصوص گیاهان آپارتمانی برای گیاه سنجاقی استفاده کنید تا گیاه شما رشد بهتری داشته باشد. اما اگر سالیانه خاک گلدان گیاه را تعویض می کنید نیاز چندانی به استفاده از کود ندارید زیرا که خاک غنی می تواند تا حدود یک سال مواد آلی و معدنی مورد نیاز گیاهتان را تامین کند. در صورتی که مشاهده کردید رشد گیاه کم شده یکی از عوامل می تواند فقیر بودن خاک باشد که با استفاده از کود های شیمیایی محلول می تواند گیاه خود را تقویت کنید.

هرس کردن گیاه سنجاقی

اگر رنگ برگ های گیاه سنجاقی از سبز به قهوه ای تغییر کرد باید سریعا این برگ هارا از گیاه جدا کنید. زیرا این برگ های مانع از روش برگ های جوان شده و می تواند به گیاه آسیب جدی وارد کند، علاوه بر آن این برگ های قهوه ای دیگر سبز نمی شوند لذا در جدا کردن آنها درنگ نکنید.

برای جدا کردن برگ ها باید از یک قیچی تیز و استریل استفاده کنید. دقت داشته باشید اگر تعداد برگ ها زیادست هرس کردن را در یک نوبت انجام ندهید و در هر بار حدود بیست درصد از برگ ها را جدا کنید.

هرس کردن گیاه گندمی
گیاه گندمی که به هرس کردن احتیاج دارد

تکثیر 

گیاه سنجاقی بالغ در انتهای شاخه های مسن، جوانه ها و گیاهچه های کوچکی تولید می کند که می توانید این گیاهچه هارا با یک قیچی تمیز و تیز جدا کرده سپس در آب قرار دهید و پس از ریشه دار شدن جوانه ها، آنهارا در خاک مرطوب قرارداده و آبیاری کنید. در این روش ممکن است بعد از انتقال گیاه به گلدان، گیاه از بین برود به همین دلیل می توانید از راه های دیگر تکثیر که در ادامه برای شما گفته شده استفاده کنید.

ویدیو روش تکثیر گل گندمی

در ویدیو پایین به طور دقیق روش تکثیر این گل گندمی با استفاده از گیاهچه نشان داده شده است که می توانید از این روش برای تکثیر گیاه گندمی خود استفاده نمایید.

یکی از بهترین راه های تکثیر این گیاه کاشتن گیاهچه در گلدان بدون قراردادن در آب است. ابتدا گیاهچه را از گیاه مادری جدا کرده، سپس درون خاک قراردهید و آبیاری کنید. دقت داشته باشید تا زمان ریشه دار شدن گیاه، خاک آنرا مرطوب نگه دارد. در این روش پس از گذشت حدود یک ماه گیاه شما ریشه دار خواهد شد.

گیاهک های گل گندمی
گیاهک های پایینی گیاه بالغ گندمی

همچنین می توانید در زمان تعویض گلدان، گیاه را به دو قسمت تقسیم کرده و در گلدان های مجزا قراردهید.

تکثیر گیاه سنجاقی
تکثیر گیاه گندمی در زمان تعویض گلدان

بیماری ها

ضعیف و لاغر شدن برگ ها

این مشکل نشانه این است که دمای محیط برای گل گندمی بالاست و رطوبت مورد نیاز گیاه کم است. برای برطرف کردن این مشکل باید گیاه سنجاقی را به محیطی خنک تر انتقال دهید و با غبارپاشی روزانه رطوبت مورد نیاز گیاه را فراهم کنید.

پژمرده شده برگ ها

دلیل این مشکل می تواند کمبود مواد مغذی خاک گیاه باشد. می توانید برای آنکه گیاه به حالت اولیه برگردد، هر 2 هفته یکبار از کود های محصول یا غیر محلول استفاده کنید. همچنین برای حل این مشکل می توانید خاک و گلدان گیاه را نیز تعویض نمایید.

پژمرده شدن برگ های گیاه سنجاقی
پژمرده شدن برگ های گیاه سنجاقی

کمرنگ شدن نوار میانی برگ ها

علت اصلی این مشکل، نور مورد نیاز گیاه می باشد. تنها راه حل برای بازگشتن شادابی برگ ها این است که گیاه را در محلی پر نور قرار دهید.

خشک شدن و سوختگی نوک برگ ها

علت این مشکل قراردادن گل گندمی در معرض تابش سوزان نور خورشید است که باعث سوختن برگ ها می گردد. دقت داشته باشید باید گیاه گندمی را در نور ملایم و در سایه آفتاب قراردهید.

گیاه گندمی
نور خورشید باعث سوختی برگ های گیاه گندمی شده است

قهوه ای شدن برگ ها

کلر موجود در آب موجب این مشکل می شود و راهکار پیشنهادی ما به شما این است که آب را در یک ظرف در باز به مدت یک شبانه روز قراردهید تا کلر موجود در آّب از بین برود، سپس می توانید با همان آب گیاهتان را آّبیاری کنید.

حشرات سبز رنگ

در صورت مشاهده حشرات سبز رنگ روی برگ های گیاه باید از سم استفاده کنید و هر 14 روز یکبار گیاه را سمپاشی نمایید.

نرم شدن برگ های گل گندمی

به احتمال زیاد گیاه شما در محلی با دمای پایین قرار دارد و این مشکل برایش بوجود آمده است. میتوانید با انتقال گیاه به محلی با دمای بیشتر این مشکل را نیز برطرف سازید.

خاکستری و پژمرده شدن برگ ها

اگر با بررسی سطح زیرین برگ ها متوجه تار عنکبوت شده اید نشانه وجود کنه قرمز است. می توانید با استفاده از سم های مخصوص کنه قرمز، سلامتی را به گیاهتان را برگردانید.

سوالات-متداول-گل-گندمی

سوالات متداول در نگهداری از گل گندمی 

در این مقاله به طور کامل در مورد شرایط نگهداری این گیاه توضیح داده شد، اما قصد داریم تا در این قسمت به برخی از متداول ترین سوالات که در مورد گل گندمی پرسیده می شود را پاسخ دهیم.

رشد گیاه گندمی در فصل پاییز و زمستان چقدر است؟

باید بدانید رشد گل گندمی مانند اکثر گیاهان در فصل پاییز و زمستان کاهش می یابد.

علت زرد شدن برگ های گل گندمی چیست؟

علت اصلی زرد شدن برگ های گیاه گندمی، آبیاری بیش از اندازه و عدم زهکشی مناسب خاک می باشد. شما می توانید با کاهش آبیاری گیاه، مشکل زردی برگ های آنرا حل کنید.

قصد رفتن به مسافرت را دارم، بهترین روش آبیاری گل گندمی چیست؟

برای تامین آب مورد نیاز این گیاه در صورتی که مدتی دور از دسترس شماست می توانید با استفاده از روش فیتیله گذاری عمل کنید، با این روش می توانید حدودا 2 هفته آب مورد نیاز گیاه را تامین نمایید.

روش فیتیله گذاری برای آبیاری گیاهان چگونه است؟

برای این کار می توانید از یک بطری و یک کاموا استفاده کنید. برای آبیاری گیاهان با این روش کافیست یک بطری را پر آب کنید، و یک سر کاموا را درون بطری قرار دهید و سر دیگر آنرا در گلدان گیاه بگذارید، با این روش می توانید تا چند هفته گیاه را آبیاری کنید.

بهترین روش برای تامین رطوبت گل گندمی چیست؟

یکی از بهترین روش ها برای تامین رطوبت اکثر گیاهان از جمله گل گندمی، استفاده از روش ساخت جزیره می باشد که در این صفحه به طور کامل توضیح داده شد. (روش ساخت جزیره برای گل گندمی)

آبیاری مناسب گیاه گندمی چگونه است؟

گیاه گندمی برای رشد بهتر به آبیاری و رطوبت فراوان احتیاج دارد و بهترین زمان آبیاری این گیاه زمانیست که خاک آن کاملا خشک شده باشد.

پس از تعویض گلدان، رشد گیاه کاهش یافته و گیاه بیحال شده است؟

علت اصلی این مشکل وارد شدن صدمه به ریشه های گیاه در زمان تعویض گلدان می باشد. حتی ممکن است گلدان جدید فاقد سوراخ در انتها باشد و آب ناشی از آبیاری از آن خارج نشود.

همچنین در صورتی که گلدان گیاه را بزرگ انتخاب کرده باشید، رشد گیاه گندمی تا مدتی به طور کامل متوقف خواهد شد.

پس از خرید گلدان، برگ های گندمی شروع به زرد شدن کردند علت چیست؟

در صورتی که شرایط نگهداری گیاه گندمی مساعد است، علت اصلی این مشکل، خاک گیاه می باشد زیرا برخی از باغبانان و گلخانه ها از خاک های بی کیفیت برای گیاهان استفاده می کنند، بنابراین توصیه می شود خاک گلدان را به طور کامل تعویض نمایید.

خاک گیاه گندمی باید نرم باشد یا سفت ؟

بهترین خاک برای نگهداری و پرورش گل گندمی، خاک سبک با زهکشی بالا می باشد.

آیا باید آب جمع شده در زیرگلدانی، پس از آبیاری را خالی کرد؟

بله، در صورتی که شما آّب موجود در زیر گلدانی را خالی نکنید، آب جذب خاک شده و ریشه های گیاه دچار پوسیدگی خواهد شد.

روش-مناسب-نگهداری-گل-گندمی

کلام پایانی 

گل گندمی یکی از گیاهان آپارمانی با نگهداری راحت است که می تواند به خوبی در منزل شما رشد کند، این گیاه برای ادامه زندگی و رشد بهتر نیاز به رطوبت و آبیاری فراوان دارد که با رعایت همین نکته می توانید رشد گل گندمی را تا چندین برابر نیز افزایش دهید. در این مقاله به طور کامل در مورد نگهداری و پرورش گل گندمی و روش های برطرف ساختن بیماری های آن توضیح داده شد و شما می توانید با رعایت نکات گفته شده در این مقاله از وبسایت جایاگرین به راحتی گل گندمی خود را پرورش دهید یا تکثیر نمایید.

در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد این گیاه، سوال خود را در ادامه همین مقاله و در قسمت دیدگاه ها بپرسید تا کارشناسان جایاگرین در کوتاه ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان باشند.

نگهداری گیاه گندمی
جایاگرین | راهنمای جامع نگهداری گیاهان

سردبیر

جایاگرین | راهنمای جامع نگهداری گیاهان - جایاگرین فعالیت خود را از سال 99 در زمینه گیاهان آغاز کرده است. در این وب سایت سعی کردیم تا هر آنچه برای نگهداری، پرورش، تکثیر و رفع بیماری های گیاهان احتیاج دارید را به شما توضیح دهیم.

نوشته های مشابه

‫12 دیدگاه ها

    1. سلام علی جان
      علت قهوه ای شدن برگ ها به خاطر کلر موجود در آب است، برای برطرف کردن این مشکل باید به مدت 24 ساعت بزارید تا کلر آب از بین برود.

  1. سلام
    من یک گندمی خریداری کردم
    خاکش خیلی سفته
    آب که میریزم پس میده و خاکش خیلی سریع خشک میشه
    رنگش کمی زرد شده مشکل چیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا