نگهداری و روش های تکثیر گل ارکیده + آشنایی با انواع گل ارکیده
گل ارکیده یکی از گیاهان های زیبا با ماندگاری بالا می باشد که نگهداری راحتی دارد و به سادگی قابل تکثیر می باشد. این گیاه برای رشد و گلدهی نیاز به آب و نور بالایی ندارد و گل های آن حدود 6 ماه ماندگاری دارند. در صورتی که قصد نگهداری از این گیاه زیبا را دارید، حتما تا انتها این مقاله همراه وبسایت جایاگرین باشید.
آشنایی با ارکیده
ارکیده یکی از گل های بسیار پرطرف می باشد که نظر هر فردی را به خود جلب می کند، این گیاه گونه های مختلف با رنگ های گوناگونی دارد که می توان تمامی آنها را به راحتی پرورش داد.
زادگاه اصلی این گل، جنوب شرقی آسیا و استرالیا می باشد به همین دلیل نگهداری راحتی داشته و به سادگی در منزل قابل پرورش خواهد بود. در صورتی که شما شخص صبوری هستید و می توانید برای رویش گل های جدید آن صبر کنید، قطعا نگهداری از این گیاه برای شما مناسب خواهد بود.
گل ارکیده نماد چیست؟
جالب است بدانید گل ارکیده نماد شکوه و عشق است، به همین خاطر یکی از بهترین گزینه ها برای هدیه دادن در مناسبت های مختلف می باشد.
انواع گل ارکیده
قبل از پرداختن به شرایط نگهداری این گیاه، بهتر است با برخی از گونه های آن آشنا شویم. در ادامه چند گونه از گل ارکیده را برای شما عزیزان آورده ایم.
گل ارکیده Cypripedium
یکی از گونه های زیبا گل ارکیده است که به راحتی در منزل قابل نگهداری می باشد. معمولا این گونه برای رشد بهتر به آبیاری بیشتر از سایر گونه ها احتیاج دارد.
گل ارکیده Vanda
یکی از گونه های زیبا ارکیده است که معمولا با گل هایی به رنگ بنفش دیده می شود. اگر شرایط نگهداری برای این گونه از گیاه محیا باشد می توانبد سالی 3 بار شاهد گلدهی آن باشید.
گل ارکیده Cattleya
این گونه مقداری حساس تر از سایر گونه هاست و در نگهداری از آن باید دقت بیشتری داشته باشید. گونه Cattleya به آبیاری بیش از اندازه حساس است زیرا آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ریشه های این گیاه می شود.
گل ارکیده Cymbidium
از دیگر گونه های این گیاه می باشد که شرایط نگهداری مانند سایرین دارد و معمولا در فصل زمستان به گل می نشیند.
شرایط نگهداری گل ارکیده
پیش تر کمی با گل ارکیده و انواع آن آشنا شدیم، اما روش های نگهداری از این گیاه چگونه است؟ حتما تا انتها این مقاله همراه ما باشید تا به طور کامل با شرایط نگهداری این گیاه آشنا شوید.
آّبیاری مناسب
یکی از مهترین نکاتی که در نگهداری از این گل باید به آن دقت داشته باشید آبیاری آن است، زیرا در صورتی که آبیاری را بیش از اندازه انجام دهید، ریشه های گیاه دچار پوسیدگی شده و از بین خواهند رفت.
به طور معمول در فصل تابستان هفته ای دو بار و در فصل زمستان هفته ای یکبار برای آبیاری این گیاه مناسب است اما دقت کنید بهترین زمان برای آبیاری این گل و اغلب گیاهان، زمانیست که خاک گیاه به عمق 2 الی 3 سانتی متر خشک شده باشد.
به همین خاطر حتما قبل از آبیاری چک کنید که خاک مرطوب نباشد، در صورت مرطوب بودن خاک، از آبیاری آن بپرهیزید زیرا همانطور که گفته شد، آبیاری بیش از اندازه گیاه باعث از بین رفتن ریشه ها و زرد شدن برگ ها خواهد شد.
نور مناسب
این گیاه در نور ملایم بهترین رشد را از خود نشان می دهد زیرا نور شدید باعث سوختگی برگ ها و نور کم باعث عدم گلدهی گیاه خواهد شد، به همین خاطر توصیه می شود این گیاه را در محیطی با نور ملایم قرار دهید تا بهترین رشد را داشته باشد.
محیط هایی مانند اطراف پنجره های جنوبی منزل که روزانه چندین ساعت نور خورشید را دریافت کند، بهترین محیط برای نگهداری این گیاه می باشد.
دما
دمایی بین 15 تا 25 درجه بهترین دما برای نگهداری از این گل می باشد لذا در صورتی که گیاه را در بیرون از منزل نگهداری می کنید، توصیه می شود در فصل زمستان و روز های گرم تابستان گیاه را به درون خانه انتقال دهید تا مشکلی برای آن پیش نیاید.
همچنین دقت کنید گیاه را در مقابل باد کولر یا در نزدیکی بخاری قرار ندهید تا دچار خرابی و مشکل نشود.
رطوبت مورد نیاز
گیاه ارکیده در محیط هایی را رطوبت مختلف به خوبی رشد می کند اما اگر رطوبت آنرا تامین کنید، قطعا رشد بهتری را از این گیاه شاهد هستید، برای تامین رطوبت گیاه می توانید از روش ساخت جزیره یا غبارپاشی استفاده کنید.
در صورتی که می خواهید با استفاده از غبارپاشی رطوبت این گیاه را تامین کنید، باید بدانید هفته ای دو الی سه بار غبارپاشی برای گیاه کافیست، همچنین دقت کنید غبارپاشی را در زیر نور خورشید انجام ندهید، زیرا این کار باعث ایجاد لکه های سفید روی برگ ها و سوختگی برگ ها می شود.
خاک مناسب
برای نگهداری از این گیاه باید از خاکی سبک با زهکشی بالا استفاده کنید تا آب ناشی از آبیاری، به راحتی از گلدان گیاه خارج گردد.
می توانید از خاک های آماده برای این گل استفاده کنید اما همانطور که گفته شد حتما دقت کنید تا خاک این گیاه زهکشی مناسبی داشته باشد.
کوددهی
از آنجایی که خاک گیاه ارکیده معمولا غنی از مواد معدنی نیست به همین خاطر، این گیاه دائما نیاز به کوددهی دارد. برای کوددهی این گیاه توصیه می شود از کودهای محلول در آب به روش زیر استفاده کنید.
برای کوددهی ارکیده باید یک چهارم مقدار کود توصیه شده روی بسته بندی را در آب حل کرده و در زمان های آبیاری به گیاه دهید، با این روش مواد مغذی گل ارکیده به خوبی تامین شده و خیال شما هم از بابت کوددهی این گیاه راحت می شود.
زمان تعویض گلدان
زمان مشخصی برای تعویض گلدان این گیاه نیست و هر زمان که گلدان قبلی برای گل ارکیده بسیار کوچک شد، شما باید گلدان آنرا تعویض نمایید. بنابراین تنها زمان هایی که گلدان برای گیاه خیلی کوچک بود یا ریشه های این گیاه از گلدان بیرون زده بودند، باید اقدام به تعویض گلدان آن نمایید.
دقت داشته باشید گلدان جدید را خیلی بزرگ انتخاب نکنید، زیرا در گلدان های بزرگ، بیشتر انرژی گل ارکیده صرف ریشه زنی شده و رشد گیاه شما کاهش می یابد.
البته دقت داشته باشید به طور طبیعی مقداری از ریشه ها از بالای گلدان بیرون زده اند، که این ریشه ها برای جذب اکسیژن هستند، منظور ما بیرون زدگی ریشه از انتها گلدان می باشد.
گلدهی گل ارکیده
به طور معمول گل ارکیده در فصل زمستان و اواسط دی ماه به گل می نشیند و پس از آن باید مدتی به گیاه استراحت دهید تا دوباره در فصل بهار و تابستان گلدهی داشته باشد.
گل های این گیاه به رنگ های مختلفی مانند سفید، بنفش، صورتی، ارغوانی، زرد، صورتی سفید و … دیده می شوند.
برای اینکه در فصل بهار و تابستان، این گیاه مجددا به گلدهی بنشیند توصیه می شود از کودهای محرک گلدهی برای این گیاه استفاده نمایید.
تکثیر گل ارکیده
تا اینجا به طور کامل در مورد گیاه ارکیده و شرایط نگهداری آن توضیح داده شد، اما در صورتی که قصد دارید این گیاه زیرا را تکثیر کنید، پیشنهاد می کنیم ادامه این مطلب را از دست ندهید. گیاه ارکیده را می توان به روش های زیر تکثیر کرد:
- قلمه زدن
- تقسیم بوته
- تکثیر با روش بذر
آموزش قلمه زدن گل ارکیده
قلمه زدن ارکیده یکی از بهترین روش ها برای تکثیر این گیاه می باشد، مراحل قلمه زدن گل ارکیده عبارت است از:
- ابتدا ساقه های این گیاه را با کمک قیچی یا چاقوی تیز جدا می کنیم.
- سپس قلمه های جدا شده را در خاک مناسب می کاریم.
- خاک را آبیاری کرده و رطوبت مورد نیاز قلمه ها را تامین می کنیم.
- پس از چندین هفته اولین نشانه های رشد گیاه نمایان می شود و توانسته ایم به راحتی این گل را تکثیر کنیم.
تکثیر با روش بوته
از دیگر روش های مناسب برای تکثیر گل ارکیده، بوته می باشد که باید در این روش گیاه را از خاک خارج کرده و ریزوم های گیاه را از آن جدا کنیم و در گلدانی دیگر بکاریم. این روش نیز یکی از روش های مناسب برای تکثیر گیاه ارکیده می باشد که معمولا به نتیجه می رسد.
تکثیر ارکیده با روش بذر
برای تکثیر با این روش باید بذر های این گیاه را از گل فروشی ها تهیه کرده و در خاکی سبک بکارید. سپس این بذر ها را در شرایط گلخانه ای قرار دهید تا بذر ها شروع به رشد کردن کنند.
دقت داشته باشید این روش معمولا به نتیجه نمیرسد به همین خاطر توصیه می کنیم از سایر روش ها برای تکثیر این گیاه استفاده کنید.
مشکلات گیاه ارکیده
برای این گیاه نیز مانند سایر گیاهان مشکلاتی رخ می دهد که در ادامه برخی از این بیماری ها و روش های برطرف ساختن آنرا برای شما بیان کرده ایم.
عدم گلدهی گل ارکیده
یکی از مشکلات رایج که معمولا برای این گیاه رخ می دهد، عدم گلدهی می باشد که دلیل اصلی آن، آبیاری بیش از اندازه، گرما و سرما و حتی خشکی است. برای برطرف کردن این مشکل باید آبیاری گیاه را به درستی انجام دهید و دمای محیط را برای آن تنظیم کنید.
همچنین نگهداری گیاه در نور کم یکی از عواملی است که می تواند باعث عدم گلدهی آن شود.
زرد شدن برگ ها
علت اصلی این مشکل آبیاری بیش از اندازه می باشد که برای برطرف ساختن آن باید آبیاری گیاه را کاهش داده و تا زمان خشک شدن کامل خاک، از آبیاری آن خودداری کنید.
پیدایش شته روی برگ ها
شته یکی از آفاتی است که به این گیاه حمله می کند و برای از بین بردن این شته ها می توانید از سموم حشره کش استفاده کنید.
کلام پایانی
گل ارکیده یکی از گیاهان زیبا آپارتمانی است که در اکثر مواقع سال گل می دهد. نگهداری از این گیاه بسیار ساده بوده و به راحتی قابل پرورش می باشد. در صورتی که شما می خواهید گیاهی زیبا با نگهداری راحت در منزل خود پرورش دهید، گل ارکیده یکی از بهترین انتخاب ها برای شما می باشد.
در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد گل ارکیده حتما آنرا در انتها همین صفحه و در بخش دیدگاه ها برای ما بنویسید تا کارشناسان جایاگرین در کوتاه ترین زمان پاسخگوی شما باشند.