گیاهان آپارتمانیدرختچهگیاهان فضای باز

بهترین شرایط نگهداری گل شفلرا + روش های تکثیر گیاه شفلرا

شفلرا یکی از گیاهان گرم سیری و همیشه سبز است که در زادگاه خود حتی تا چندین متر نیز رشد می کند. گل شفلرا بومی استرالیاست و به همین خاطر گیاهی مقاوم با شرایط نگهداری بسیار راحت می باشد. در صورتی که شما در نگهداری از گیاهان زیاد حرفه ای نیستید، نگهداری و پرورش این گیاه مقاوم یکی از بهترین گزینه های برایتان خواهد بود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نگهداری و تکثیر گل شفلرا، حتما تا انتها این گزارش، همراه وبسایت جایاگرین باشید.

آشنایی با گل شفلرا

گل شفلرا یکی از گیاهان زیبا با شرایط نگهداری آسان است، این گیاه به دلیل اینکه بومی استرالیا بوده، نسبتا گیاه مقاومی به حساب می آید و شرایط نگهداری راحتی دارد. همانطور که گفته شده، این گیاه همیشه سبز بوده و در زادگاه خود حتی تا چندین متر نیز رشد می کند.

در صورتی که شفلرا را در بیرون خانه نگهداری می کنید، گیاه شما در فصول رشد مانند بهار و تابستان به گل می نشیند، پس اگر می خواهید شاهد گل دهی شفلرا باشید باید آنرا در باغچه بکارید.

سرعت رشد شفلرا آهسته بوده و برگ هایی به رنگ سبز روشن و یا سبز تیره دارد. در زبان فارسی نام های دیگر این گیاه پنجه کلاغی و درخت چتری می باشد و نام علمی آن Schefflera Nora است. در ادامه این مقاله، شرایط نگهداری گل شفلرا را به طور کامل برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد.

شفلرا-با-برگ-های-سبز

شرایط نگهداری گل شفلرا

آبیاری شفلرا

طبق معمول در قسمت اول به آبیاری این گیاه می پردازیم، زیرا آبیاری مناسب گیاهان یکی از اصلی ترین قسمت ها در نگهداری از تمامی گیاهان می باشد و باید به آن دقت فراوانی داشته باشید.

همانطور گفته شد این گیاه بومی مناطق گرمسیری و استرالیا می باشد و به همین خاطر در برابر کم آبی مقاومت بالایی از خود نشان می دهد. اما درصورتی که آبیاری گیاه را بیش از اندازه انجام دهید، گیاه دچار پوسیدگی ریشه شده و در نهایت از بین می رود.

در فصل تابستان هفته ای 2 الی 3 بار آبیاری برای شفلرا کافیست اما توصیه می کنیم حتما قبل از آبیاری چک کنید که خاک گیاه خشک شده باشد، در صورتی که خاک خیس بود آبیاری را به تعویق بیاندازید.

در فصل زمستان آبیاری را به هفته ای 1 بار کاهش دهید تا ریشه های گل شفلرا دچار پوسیدگی نشوند.

دقت کنید هر زمان که برای آبیاری گیاه اطمینان نداشتید، آنرا آبیاری نکنید، زیرا گیاه شفلرا می تواند کم آبی را تحمل کند در حالی که هیچ مقاومتی در برابر آبیاری بیش از اندازه ندارد.

شفلرا-با-برگ-های-ابلق

نور مناسب شفلرا

بهترین شرایط نوری برای نگهداری شفلرا، نور ملایم و غیر مستقیم می باشد. بهتر است گیاه را در کنار پنجره های جنوبی قرار دهید تا روزانه چندین ساعت نور غیر مستقیم خورشید را دریافت کند.

باید بدانید گیاه شفلرا حتی در مقابل نور کم هم مقاوم است و می تواند به خوبی رشد کند، اما قرار دادن گیاه در معرض نور شدید، باعث سوختگی برگ های آن می شود.

دقت داشته باشید اگر نور محیط شفلرا بیش از اندازه کم باشد، رنگ برگ های آن، به زرد رنگ تغییر پیدا خواهد کرد، بنابراین حتما آنرا در نور غیر مستقیم نگهداری کنید.

دما مناسب گل شفلرا

همانطور که در ابتدا این مقاله گفته شد، گیاه شفلرا بومی مناطق گرمسیری می باشد و به همین دلیل می تواند در دما های بالا به خوبی رشد کند. بهترین شرایط دمایی برای پرورش شفلرا، دمایی بین 18 تا 30 درجه می باشد.

در صورتی که گیاه را در بیرون از خانه نگهداری می کنید، در فصل زمستان آنرا به درون خانه انتقال دهید، تا مشکلی برایش پیش نیاید.

شفلرا-جوان

رطوبت مورد نیاز گیاه شفلرا

در صورتی که می خواهید این گیاه رشد بهتری داشته باشد باید به خوبی رطوبت مورد نیاز آنرا تامین کنید، می توانید برای تامین رطوبت هفته ای دو بار گیاه را غبارپاشی کنید یا از روش ساخت جزیره برای تامین رطوبت این گیاه استفاده نمایید. در ادامه مراحل ساخت جزیره برای شفلرا را به طور کامل توضیح داده ایم.

آموزش ساخت جزیره برای شفلرا

  • برای ساخت جزیره باید در یک ظرف مانند سینی، مقداری سنگ بریزید و گلدان گیاه را روی این سنگ ها قرار دهید.
  • سپس درون سینی آّب بریزید و دقت کنید که آب به انتها گلدان تماس نداشته باشد.
  • با این روش به خوبی رطوبت مورد نیاز گل شفلرا تامین خواهد شد.
  • هر زمان که آب درون سینی تبخیر شد، مجددا درون آن آب بریزید.

خاک مناسب گیاه شفلرا

می توانید از خاک های آماده برای این گیاه استفاده کنید، اما باید دقت داشته باشید، حتما خاک این گیاه زهکشی مناسبی داشته باشد تا به ریشه های گیاه آسیبی وارد نشود. همچنین می توانید از ترکیب پیت ماس، خاک برگ و کوکوپیت برای این گیاه استفاده نمایید.

درختچه-شفلرا

کوددهی مناسب

اگر حس می کنید رشد گیاه شما کاهش یافته است می توانید از کود های محلول یا غیر محلول برای این گیاه استفاده نمایید. توصیه می شود کوددهی را در فصل بهار و تابستان به مدت هر دو هفته یکبار انجام دهید.

اگر فکر می کنید با کوددهی بیشتر، رشد گیاه شما افزایش می یابد، باید بدانید در اشتباه هستید زیرا کوددهی بیش از اندازه شفلرا باعث پوسیدگی ریشه های این گیاه شده و در نهایت باعث از بین رفتن گیاه خواهد شد.

توصیه می کنیم در زمان تعویض گلدان، از خاک تازه استفاده کنید تا مواد معدنی مورد نیاز گیاه به خوبی تامین شود تا شما دیگر نیازی به کوددهی گیاه نداشته باشید.

تعویض گلدان شفلرا

معمولا هر 1 الی 2 سال یکبار این گیاه نیاز به تعویض گلدان پیدا خواهد کرد. اما بهترین زمان برای تعویض گلدان، زمانیست که گلدان فعلی برای گیاه خیلی کوچک باشد و ریشه های گیاه از گلدان بیرون زده باشند. گلدان جدید را خیلی بزرگ انتخاب نکنید، زیر در گلدان های بزرگ رشد گیاه کاهش خواهد یافت.

همانطور که پیش تر گفته شد، توصیه می شود در زمان تعویض گلدان، خاک گیاه را تعویض نمایید تا شفلرا بتواند رشد بهتری داشته باشد.

ریشه-های-بیرون-زده-از-گلدان-شفلرا
ریشه های بیرون زدن از گلدان شفلرا

هرس کردن گل شفلرا

معمولا این گیاه به دلیل داشتن برگ های زیاد و شاخه های بلند، نیاز مداوم به هرس کردن دارد، برای هرس کردن تنها کافیست شاخه های بیش از حد رشد کرده و برگ های خشک یا زرد شده را به کمک یک قیچی تیز، از گیاه جدا نمایید.

با این کار رشد گیاه بهتر شده و برگ های جدا شده به سرعت با برگ های تازه و جدید جایگزین خواهند شد، پس هیچگاه از هرس کردن شفلرا غافل نشوید.

سمی بودن گیاه شفلرا

ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که آیا گیاه شفلرا سمی است؟ باید بدانید بله، شیره این گیاه دارای ذرات کلسیم اگزالات بوده و بلعیده شدن آن موجب التهابات شدید دهانی و ایجاد مشکلات گوارشی خواهد شد، لذا این گیاه را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید تا خدایی ناکرده مشکل ساز نشود.

البته برگ های این گیاه سمی نیست و می توانید بدون هیچ مشکلی، آنها را لمس کنید.

نگهداری-گل-شفلرا-در-منزل

تکثیر گل شفلرا

در این مقاله به طور کامل در مورد شرایط نگهداری و ویژگی های این گیاه آپارتمانی زیبا صحبت شد، اما ممکن است شما تمایل داشته باشید تا شفلرا خود را تکثیر کنید، در ادامه ما تمامی روش های تکثیر این گیاه را به طور کامل برای شما عزیزان بیان کرده ایم تا بتوانید به سادگی گیاه را تکثیر کنید.

قلمه زدن شفلرا

یکی از بهترین روش ها برای تکثیر این گیاه، قلمه زدن آن می باشد که روش بسیار ساده و موثری است. مراحل قلمه زدن شفلرا به ترتیب زیر می باشد.

  • در ابتدا باید شاخه های این گیاه را به اندازه 10 الی 15 سانتی متر به کمک یک قیچی یا چاقو ببرید.
  • تعدادی از برگ های این شاخه را جدا کنید تا قلمه شما سبکتر باشد و سریعتر ریشه دار شود. حداکثر 5 تا 7 برگ را روی قلمه نگهدارید.
  • قلمه ها را در خاکی سبک با زهکشی مناسب بکارید. دقت کنید نباید قلمه ها را در عمق خاک بکارید.
  • پس از کاشتن قلمه ها در خاک، گلدان را در محیطی با دمایی 20 تا 25 درجه با نور ملایم قرار دهید.
  • خاک را همیشه مرطوب نگهدارید تا قلمه ها ریشه دار شوند. دقت کنید، از آبیاری زیاد قلمه ها خودداری کنید تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.
  • پس از گذشت چندین هفته تا یک ماه، شما شاهد رویش جدید در ساقه هستید و این موضوع به این معنی است که توانسته اید به راحتی گل شفلرا خود را با روش قلمه زدن تکثیر کنید.

قلمه-های-شفلرا

تکثیر شفلرا با روش کاشت بذر

تکثیر گیاه با این روش کمی دشوار تر از سایر روش ها می باشد اما اگر قصد تکثیر گیاه با این روش را دارید، باید مراحل زیر را دنبال کنید.

ابتدا باید بذر شفلرا را به مدت 3 هفته تیمار گرمایی دهید، تیمار گرمایی به روشی می گویند که در آن، باید بذر گیاه را مدتی در دمایی بالاتر از دمای معمولی یا دمای اتاق قرار دهید. برای این کار به دستور العمل زیر دقت کنید.

  • در هفته اول بذر را درمای 19 درجه قرار دهید.
  • در هفته دوم بذر را در دمای 23 درجه قرار دهید.
  • در هفته سوم بذر را در دمای 29 درجه قرار دهید.

پس از تیمار گرمایی باید بذر ها را در خاک بکارید. به مراحل زیر دقت کنید:

  • بذر های شفلرا را باید در یک سینی که کف سینی از خاک کمپوست و سبک پوشیده شده است، بکارید.
  • رطوبت خاک را تامین کنید و صبر کنید تا بذر ها رشد کنند.
  • پس از گذشت چندین هفته، بذر ها آرام آرام رشد می کنند.
  • زمانی که بذر ها 5 الی 6 سانتی متر رشد کردند، آنها را از سینی خارج کرده و در خاکی سبک بکارید.
  • برگ-های-شفلرا

تکثیر از طریق خواباندن شاخه در خاک

از دیگر روش های مناسب برای تکثیر شفلرا، خوابدن ساقه های گیاه در خاک می باشد که برای این روش باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.

  • ابتدا یکی از شاخه های نسبتا بلند را در نظر بگیرید و به آرامی آنرا خم کنید و در گلدان مجزا قرار دهید و حدود 5 سانتی متر روی آنرا خاک بریزید.
  • دقت کنید در این روش نباید سر شاخه را در خاک فرو کنید بلکه باید قسمت میانه شاخه در خاک و سر شاخه بیرون از خاک باشد.
  • خاک را مرطوب نگهدارید و صبر کنید تا قسمت قرار داده شده در خاک ریشه دار شود.
  • پس از ریشه دار شدن ساقه، می توانید ساقه را از گیاه مادری جدا کنید.

بیماری ها و مشکلات گل شفلرا

همانطور که می دانید برای تمامی گیاهان مشکلات و بیماری هایی رخ می دهد که در این قسمت قصد داریم تا برخی از مشکلات رایج که ممکن است در نگهداری از این گیاه با این مواجه شوید را بررسی نماییم.

زرد شدن برگ های شفلرا

علت اصلی زرد شدن برگ ها، آبیاری بیش از اندازه گیاه می باشد. برای برطرف کردن این مشکل آبیاری را کاهش داده و صبر کنید تا خاک شفلرا به طور کامل خشک شود.

در صورتی که آبیاری را به درستی انجام می دهید، علت زرد شدن برگ ها می تواند نور ناکافی باشد و برای برطرف ساختن این مشکل باید گیاه را به محیط پر نور تری انتقال دهید.

آویزان بودن برگ های شفلرا

علت اصلی این مشکل تشنه بودن و خشکی گیاه می باشد که باید سریعا برطرف گردد. برای حل این مشکل توصیه می شود 10 الی 15 دقیقه، گیاه را در تشت پر از آب قرار دهید تا تشنگی آن رفع شود و سپس آبیاری آنرا به درستی انجام دهید.

افتادگی-برگ-های-شفلرا
افتادگی برگ های شفلرا

کم رنگ شدن برگ ها

دلیل این مشکل می تواند به خاطر نور ناکافی یا فقط خاک باشد. در صورتی که شما گیاه را در محیطی با نور مناسب نگهداری می کنید، به احتمال زیاد مواد معدنی موجود در خاک ناکافی است و گیاه شما نیاز به کوددهی دارد.

ریزش برگ ها

این مشکل به دلیل پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری بیش از اندازه رخ می دهید، همانطور که گفته شد، این گیاه می تواند خشکی را تحمل کند اما در مقابل آبیاری بیش از اندازه مقاومتی ندارد.

کم بودن تعداد برگ ها در گیاه جوان

این مشکل طبیعی است و جای نگرانی برای آن نیست، زیرا تعداد برگ های این گیاه با افزایش سن آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

سیاه شدن برگ های شفلرا

علت اصلی سیاه شدن برگ های این گیاه، حمله قارچی می باشد و برای برطرف کردن آن باید از قارچ کش های مخصوص استفاده کنید.

تشکیل سفیدک روی برگ ها

معمولا این مشکل به دلیل بیماری های قارچی رخ می دهد و برای برطرف کردن آن باید از قارچ کش های مناسب گیاه استفاده نمایید.

گیاه-شفلرا

لکه های سفید روی برگ های شفلرا

علت این مشکل می تواند غبارپاشی گیاه در زیر نور خورشید باشد. در صورتی که می خواهید شفلرا را غبارپاشی کنید، باید بدانید توصیه می شود این کار را در زیر نورخورشید و زمان هایی از روز که هوا گرم است انجام ندهید، زیرا این کار باعث سوختگی برگ ها و ایجاد لکه های سفید روی آنها خواهد شد.

وجود شته روی برگ ها

در صورت مشاهده پشه و شته های آرد مانند زیر این گیاه، نشانه از این است که گیاه شما مورد حمله شپشک آرد آلود قرار گرفته است که باید برای از بین بردن این شپشک ها، از قارچ کش های مخصوص شپشک آرد آلود استفاده نمایید.

از بین رفتن برگ های ابلق

اگر شفلرا شما دارای برگ های ابلق می باشد اما با گذشت زمان این برگ ها حالت ابلق خود را از دست داده اند، باید بدانید مشکل گیاه نور کم می باشد. برای برطرف کردن این مشکل باید گل شفلرا را در محیطی قرار دهید که روزانه چندین ساعت نور ملایم خورشید را دریافت نماید.

گیاه-پنجه-کلاغی

کلام پایانی

گل شفلرا یکی از گیاهان همیشه سبز و بسیار زیبا آپارتمانی است که شرایط نگهداری راحتی دارد، در صورتی که می خواهید این گیاه را در منزل نگهداری کنید باید بدانید رشد آن حداکثر تا یک و نیم متر خواهد بود و گلدهی ندارد. اما این گیاه در باغچه می تواند تا حتی 3 متر رشد کند.

در صورتی که در نگهداری از گیاهان تجربه خاصی ندارید، قطعا این گیاه یکی از بهترین انتخاب ها برای شما می باشد زیرا نگهداری راحتی داشته و به دلیل مقاومت بالا، به سادگی خراب نمی شود.

در این مقاله هر آن چه که برای نگهداری این گیاه باید بدانید به طور کامل ذکر شد. همچنین روش های تکثیر و راه های مقاله با بیماری های گل شفلرا به طور کامل توضیح داده شد. در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد گیاه شفلرا حتما آنرا در انتها همین مقاله برای ما بنویسید تا کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان، پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشند.

شفلرا-زیبا

سردبیر

جایاگرین | راهنمای جامع نگهداری گیاهان - جایاگرین فعالیت خود را از سال 99 در زمینه گیاهان آغاز کرده است. در این وب سایت سعی کردیم تا هر آنچه برای نگهداری، پرورش، تکثیر و رفع بیماری های گیاهان احتیاج دارید را به شما توضیح دهیم.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button