روش 100% تضمینی نگهداری گل یاس + آموزش قلمه زدن
گل یاس یکی از گیاهان بسیار زیبا و خوش بو است که افراد زیادی به آن علاقه دارند، این گل به دلیل رایحه دلپذیر و نگهداری آسان توسط بسیاری از افراد پرورش داده می شود. در صورتی که می خواهید با روش نگهداری گل یاس و انواع آن بیشتر آشنا شوید توصیه می کنیم تا انتها این مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با گل یاس
گل یاس یکی از انواع گیاهان زینتی است که بوی خوبی دارد و معمولا برای بیرون منزل و زیبا سازی بنا ها مورد استفاده قرار می گیرد اما برخی از افراد این گیاه را در منزل خود نیز پرورش می دهند.
نام علمی این گیاه jasmine بوده و در مناطق گرمسیری اقیانوسیه برای اولین بار دیده شده است. در زبان فارسی این گیاه را به نام های گل یاسمن و یاسمین نیز می شناسند.
گل یاس معمولا به صورت بوته ای رشد کرده و ارتفاع آن تا 5 متر نیز می رسد. همانطور که گفته شد، این گیاه بومی مناطق شرقی کره زمین است اما هم اکنون در بیشتر کشور ها پرورش داده می شود. این گل دارای گونه های بسیار مختلف و متعددی است که در ادامه برخی از این گونه ها را برای شما آورده ایم.
برخی از گونه های گل یاس
- یاس کوتوله
- یاس نارنجی
- یاس زمستانی
- یاس زرد
- و…
برای آشنایی با گونه های مختلف گل یاس حتما مقاله انواع گل یاس را در همین وب سایت مطالعه فرمایید.
روش نگهداری گل یاس
گل یاس معمولا نگهداری راحتی دارد و در صورتی که تمامی نکات گفته شده در این صفحه را به درسی رعایت کنید، مشکلی برای گیاه شما پیش نخواهد آمد، شرایط نگهداری گل یاس به عبارت زیر می باشد.
آبیاری
یکی از اصلی ترین قسمت های در نگهداری تمامی گیاهان، آبیاری می باشد. بنابراین در صورتی که آبیاری این گیاه را به درسی انجام دهید، به احتمال قریب به یقین مشکلی برای آن پیش نخواهد آمد.
در نگهداری از گل یاس باید در فصل های بهار و تابستان هر روز گیاه را آبیاری کنید، اما در فصل پاییز و زمستان که دمای هوا پایین است، آبیاری را به هفته ای 2 یا 3 مرتبه کاهش دهید تا مشکلی برای گیاه شما رخ ندهد.
حتما آبیاری گیاه را زمانی انجام دهید که هوا خنک باشد، به طور مثال در روز های گرم و فصل تابستان قبل از طلوع خورشید یا بعد از غروب آفتاب گل یاس خود را آبیاری کنید.
مقدار آبیاری را بیش از اندازه انجام ندهید، زیرا آبیاری زیاد از حد باعث پوسیدگی ریشه ها و از بین رفتن گیاه خواهد شد.
نور مناسب گل یاس
گل یاس یکی از گیاهانی است که علاقه زیادی به نور خورشید دارد به همین خاطر بیشتر افراد آنرا در خارج از خانه نگهداری می کنند یا در باغچه می کارند.
بهتر است گل یاس را محیطی قرار دهید که روزانه چندین ساعت نور مستقیم خورشید را دریافت کند. البته اگر گیاه شما جوان است آفتاب های بسیار داغ باعث سوختگی برگ های گیاه می شود.
باید بدانید در صورتی که میخواهید گل یاس شما گلدهی بهتری داشته باشد باید حتما آنرا در محیط پر نور مانند بالکن یا بیرون منزل قرار دهید.
دما مناسب
گل یاس یکی از گیاهان بسیار مقاوم است و می تواند در بیشتر شرایط دمایی به خوبی رشد کند، اما بهترین بازه دمایی برای نگهداری این گیاه دمای بین 24 تا 32 درجه می باشد.
البته باید بدانید گل یاس می تواند دما های پایین تر و بالا تر را به خوبی تحمل کند اما بهترین میزان رشد را در این بازه از خود نشان می دهد.
رطوبت
گل یاسمین نیاز به رطوبت خاصی ندارد اما می توانید روزانه و در زمانی که هوا خنک است روی برگ های گیاه را آب اسپری نمایید. (بدون انجام این کار مشکلی برای گیاه شما پیش نخواهد آمد.)
خاک مناسب
برای نگهداری این گیاه نیاز به خاک مخصوص نیست و می توانید از انواع خاک آماده مانند خاک کاکتوس یا خاک باغچه برای گل یاس استفاده کنید. همچنین به زهکشی خاک باید دقت ویژه ای داشته باشید، تا آب اضافی ناشی از آبیاری به راحتی از گلدان گیاه خارج شود.
در صورتی که خاک گیاه سفت بود و زهکشی مناسبی نداشت، توصیه می شود حتما خاک آنرا تعویض کنید تا گیاه دچار پوسیدگی ریشه نشود.
کوددهی گل یاس
معمولا گل یاس نیاز به کود خاصی ندارد اما اگر میخواهید رشد گیاه خود را افزایش دهید می توانید از کودهای آماده برای آن استفاده کنید.
دقت کنید کوددهی را نباید بیش از اندازه انجام دهید، زیرا کوددهی غیر اصولی باعث سوختگی ریشه های گیاه یاس می شود. به طور معمول در فصل تابستان و بهار هر 2 الی 3 هفته یکبار گیاه خود را کوددهی نمایید.
هرس کردن گل یاس
شما برای آنکه بتوانید گل های زیادی را در این گیاه در فصل گل دهی مشاهده کنید، باید حتما آنرا هرس کنید، زیرا هرس کردن یکی از مهمترین عوامل در گلدهی اغلب گیاهان می باشد.
برای هرس کردن باید شاخه های خشک شده و برگ های زرد شده را از گیاه جدا کنید تا فضا برای گلدهی و رشد سایر شاخه ها ایجاد شود.
گل دهی گل یاس
در مورد گل دهی گل یاس باید بدانید معمولا از اواسط خرداد تا اواخر شهریور ماه این گیاه به گل می نشیند، اما در صورتی که گل دهی گیاه شما کم است باید گیاه را در محیط پرنور تری قرار دهید، همچنین می توانید با کوددهی، این گیاه را برای گلدهی تحریک کنید.
آموزش تکثیر گل یاس
قبل تر توضیحات کاملی در مورد شرایط نگهداری این گیاه گفته شد، که با رعایت همین نکات مشکلی برای گیاه شما رخ نخواهد داد. در صورتی که تمایل به تکثیر گل یاس دارید، می توانید از روش های زیر اقدام کنید. گل یاس را می توانید به دو روش زیر تکثیر کنید:
- قلمه زدن (روش آسان)
- تکثیر با بذر (روش سخت)
قلمه زدن گل یاس
قلمه زدن یکی از بهترین و آسان ترین روش های تکثیر گل یاس می باشد که به بررسی آن خواهید پرداخت. برای قلمه زدن این گیاه مراحل زیر را دنبال کنید:
- قلمه هایی به طول 15 الی 25 سانتی متر را از گیاه مادری جدا کنید.
- برگ های پایینی قلمه را جدا کنید و برگ های بالایی را باقی بگذارید.
- دقت کنید هرچه تعداد برگ های روی قلمه کمتر باشد، احتمال ریشه دار شدن آن بیشتر است.
- حدود 5 سانتی متر از قلمه را درون خاک بکارید.
- خاک باید سبک با زهکشی مناسب باشد.
- سپس مقدار کمی قلمه ها را آبیاری کنید تا خاک مرطوب شود.
- روی قلمه ها را با یک نایلون که چند سوراخ دارد بپوشانید.
- در این مدت باید گیاه را در نور ملایم و غیر مستقیم قرار دهید.
- پس از مشاهده نشانه های رشد می توانید نایلون را از روی گیاه بردارید.
- بعد از این مدت می توانید گیاه را در محیطی با نور بیشتر قرار دهید.
با این روش می توانید به سادگی گل یاس خود را تکثیر نمایید.
تکثیر گل یاس با بذر
تکثیر با بذر نسبت به روش قبلی دشوار تر است اما در صورتی که تمایل به انجام آن دارید روش زیر را دنبال کنید:
- باید بذر های گل یاس را به مدت یک روز در چای بابونه بخیسانید.
- پس از خیساندن بذر ها در گلدان مقداری ماسه یا پرلیت بریزید.
- روی خاک مقداری آب بریزید تا خاک مرطوب شود.
- پس از مرطوب شدن خاک بذر ها را روی خاک بریزید.
- دقت داشته باشید بذر ها نباید روی یکدیگر قرار گرفته باشند.
- سپس روی بذر ها را مقدار کمی خاک بریزید.
- مقدار خاک باید قدری باشد که تنها روی بذر ها را بپوشاند.
- پس از این کار یک کاسه آب در کنار گلدان قرار دهید تا رطوبت بذر ها تامین شود.
- پس از 4 هفته بذر ها شما جوانه خواهند زد.
- در طول این مدت مقدار روی خاک را آبیاری کنید تا خاک همیشه مرطوب بماند.
شما با این روش می توانید گل یاس را به کمک بذر تکثیر کنید اما در صورتی که بذر های شما رشد نکردند نگران نباشید و از روش قلمه زدن گیاه خود را تکثیر نمایید.
بیماری ها و مشکلات گل یاس
در نگهداری از تمامی گیاهان شما با برخی از مشکلات روبرو خواهید شد، اما اگر دانش درستی از گیاهان داشته باشید می توانید به سادگی این مشکلات را برطرف سازید، در ادامه برخی از مشکلات رایج که ممکن است برای گل یاس شما رخ دهد را آورده ایم.
زرد شدن برگ های گل یاس
یکی از علت های اصلی این مشکل آبیاری بیش از اندازه و عدم زهکشی مناسب خاک می باشد. زیرا این موارد باعث پوسیدگی ریشه و در نتیجه زرد شدن برگ های گیاه می شود.
برای برطرف ساختن آن باید خاک را بررسی کنید و در صورت لزوم اقدام به تعویض خاک نمایید. همچنین قبل از آبیاری بررسی کنید تا مطمئن شوید که آب اضافی ناشی از آبیاری از گلدان گیاه خارج می شود.
خشک شدن برگ ها و ساقه
در صورتی که برگ های گل یاس شما در حال خشک شدن هستند و ساقه گیاه حالت شکننده به خود گرفته است، نشانه از تشنگی گیاه است. برای رفع تشنگی به مدت 15 الی 20 دقیقه انتها گلدان را در یک تشت آب قرار دهید. پس از این کار سعی کنید تا خاک گیاه را دائما مرطوب نگهدارید.
عدم گل دهی گل یاس
گل ندادن گل یاس می تواند عوامل مختلفی داشته باشد، اما در صورت وقوع این مشکل، باید گیاه را در محیطی با نور مستقیم خورشید قرار دهید و از کود های مناسب استفاده نمایید. همچنین آبیاری درست و به موقع می تواند در گل دهی بهتر گیاه موثر باشد.
تار عنکبوت روی خاک یا برگ های گیاه
این مشکل نشانه از آن است که گیاه شما مورد حمله آفات قرار گرفته است، برای برطرف کردن این مشکل می توانید از قارچ کش های مخصوص گیاهان استفاده کنید.
در صورت مشاهد این مشکل حتما گیاه خود را از سایر گیاهان جدا کنید تا آفت به آنها سرایت نکند.
شپشک های ریز و سفید روی برگ ها
وجود شپشک های ریز خبر از شپشک آرد آلود می دهد که باید سریعا آنرا از بین ببرید. برای از بین بردن این نوع شپشک باید حتما از سم های مخصوص شپشک آرد آلود استفاده کنید.
جمع بندی
گل یاس یکی از گیاهان زیبا و خوش بو است که می توانید آنرا در داخل و خارج از منزل نگهداری کنید. این گیاه به دلیل مقاومت بالا و شرایط آسان گزینه مناسبی برای تمامی افراد به ویژه آنهایی که فرصت کافی برای گیاهان ندارند می باشد.
همانطور که بار ها گفته شد، در صورتی که نکات این مطلب را به درستی رعایت فرمایید می توانید به سادگی گل یاس را پرورش دهید.
در صورت داشتن هر گونه سوال و ابهام در مورد گل یاسمن حتما آنرا در انتها همین مطلب برای ما بنویسید تا کارشناسان جایاگرین شما را راهنمایی کنند. امیدواریم که این مطلب برای شما کاربردی بوده باشد.
سلام وقت بخیر
شاخه های گل یاس من خشک شده و گل نداره
چیکار باید بکنم؟
سلام دوست من
آبیاری را افزایش بدین و کوددهی انجام دهید.
بسیار مفید و جامع توضیح دادین
مرسی از سایت خوبتون
سلام دوست عزیز
خوشحالم که مطالب براتون مفید بوده
سلام. ممنونم از مطالب کاملا مفید تون. فقط یک سوال دارم . اینکه قلمه زدن رو در چه فصلی از سال انجام بدیم؟
سلام شیرین جان
فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای قلمه زدن است.