گل غوره ای و روش های پروش آن – مهمترین نکات در نگهداری کاکتوس غوره
گل غوره گیاهی زیبا و رونده است که به شکل یک گردنبند مروارید دیده می شود، این گیاه بومی مناطق جنوب و جنوب غربی آفریقاست و به همین دلیل آب و هوا گرم را ترجیح می دهد. گل غوره یکی از گیاهان همیشه سبز است که رشد نسبتا آهسته ای دارد، در این مقاله از جایاگرین قصد داریم تا به طور کامل درباره شرایط نگهداری گل غوره آشنا شویم، در صورتی که به گیاهی با نگهداری راحت احتیاج دارید، گل غوره یکی از بهترین انتخاب ها برای شما می باشد.
☘️ آشنایی اولیه با گل غوره
ابتدا اجازه دهید تا کمی با گل غوره بیشتر آشنا شویم. همانطور که گفتیم، این گل یک گیاه همیشه سبز است و ساقه های نازک و بلندی دارد. از آنجایی که این گیاه یک گیاه رونده است، ساقه های آن می توانند حتی تا 2 متر نیز به رشد خود ادامه دهند. گل غوره دارای برگ هایی به مانند دانه های مروارید یا غوره می باشد که زیبایی زیادی به این گیاه داده اند.
گل غوره بومی مناطق جنوب غربی افریقا است و در شرایط آب و هوایی گرم به راحتی رشد می کند، به همین دلیل نگهداری از این گیاه کار ساده ای می باشد که در ادامه روش های نگهداری از گل غوره را به طور کامل برای شما توضیح خواهیم داد.
این گیاه از خانواده کاسنیان بوده و نام علمی آن Curio rowleyanus می باشد، جالب است بدانید در زبان فارسی آنرا به نام های کاکتوس غوره، کاکتوس مرواریدی و دانه تسبیحی نیز می شناسند. این گل یک گیاه رونده است و به همین خاطر می توان از آن برای تزیین قسمت های مختلف منزل استفاده کرد.
🌵 شرایط نگهداری گل غوره
در قسمت قبل اندکی با گل غوره ای آشنا شدیم، اما چگونه می توان این گیاه را پرورش دارد، در ادامه شرایط نگهداری از این گیاه به طور کامل توضیح داده شده است، اگر قصد نگهداری از این گیاه زیبا را دارید، حتما تا انتها این مطلب همراه وبسایت جایاگرین باشید.
💦 آبیاری گل غوره
طبق معمول، مهترین نکته در نگهداری از اکثر گیاهان، آبیاری آنها می باشد به همین خاطر، در مرحله اول به شرایط آبیاری گل غوره ای می پردازیم. در قسمت اول گفتیم این گیاه بومی مناطق جنوبی آفریقا می باشد، از همین موضوع می توان به این نتیجه رسید که کاکتوس غوره نیاز به آبیاری زیادی ندارد.
اگر دقت کرده باشید این گیاه دارای برگ ها و ساقه های گوشتی می باشد، به همین خاطر می تواند کم آبی را به خوبی تحمل نماید. در فصل تابستان هفته ای 1 الی 2 بار آبیاری برای این گیاه کافی می باشد.
اما در فصل زمستان باید آبیاری این گیاه را به هر دو هفته یکبار کاهش دهید. همانطور که گفته شد برگ های این گیاه آب را دورن خود ذخیره می کنند به همین خاطر گل غوره می تواند کم آبی را به خوبی تحمل کند اما در صورتی که آبیاری بیش از اندازه انجام شود، ریشه های گیاه دچار پوسیدگی شده و گیاه برای ادامه زندگی خود با مشکلات جدی رو به رو خواهد شد.
در مواقعی که از زمان مناسب برای ابیاری این گیاه آگاه نیستید، آنرا آبیاری نکنید و اجازه دهید خاک آن به طور کامل خشک شود، سپس اقدام به آبیاری آن نمایید.
🌻 نور مناسب کاکتوس غوره
نور یکی دیگر از موارد مهم در نگهداری از کاکتوس غوره می باشد، برای اینکه گیاه شما رشد بهتری داشته باشد باید آنرا در محیطی نگهداری کنید که روزانه حداقل 5 ساعت به گیاه نور برسد. دقت کنید آفتاب سوزان برای گیاه مضر است و باعث سوختن ساقه های جوان می شود. بنابراین توصیه می شود این گیاه در کنار پنجره جنوبی و نور غیر مستقیم قرار دهید.
💧 رطوبت مناسب گل غوره ای
این گیاه نیاز به رطوبت خاصی ندارد و لازم نیست از روش های تامین رطوبت برای این گیاه استفاده کنید. همانطور که می دانید برگ ها و ساقه های این گیاه کاملا گوشتی بوده و به همین خاطر نیاز به تامین رطوبت نخواهد داشت.
🌡️ دما مناسب گل غوره
این گیاه هوای گرم را دوست دارد و بهترین دما برای رشد آن، دمایی بین 23 تا 29 درجه می باشد به همین خاطر اگر گیاه را در خارج از خانه نگهداری می کنید، باید آنرا در فصل زمستان به دورن خانه انتقال دهید تا سرما باعث از بین رفتن آن نشود.
یکی از مواردی که گل غوره به آن حساس می باشد، کاهش دماست و دمای پایین باعث وارد شدن آسیب های جدی به گیاه خواهد شد، لذا توصیه می شود انرا در دمایی کمتر از 15 درجه قرار ندهید تا مشکلی برایش پیش نیاید.
🌱خاک مناسب گل غوره
این گیاه نیاز به خاک خاصی ندارد و می توانید از خاک های آماده کاکتوس برای آن استفاده کنید. دقت داشته باشید که خاک گل غوره باید زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب اضافی پس از آبیاری به راحتی از آن خارج شود. توصیه می کنیم خیلی نگران خاک این گیاه نباشید و خاک های آماده کاکتوس را از گل فروشی ها برای آن خریداری کنید.
در صورت تمایل می تواند از ترکیب شن + ماسه + رس برای این گیاه استفاده نمایید. حتما به زهکشی خاک دقت کنید، زیرا اگر خاک زهکشی مناسبی نداشته باشد ریشه های گیاه دچار پوسیدگی خواهد شد.
🥀 کوددهی
این گیاه نیاز به کوددهی خاصی ندارد اما در صورتی که تمایل دارید رشد آنرا افزایش دهید می توانید ماهی یک بار در فصول بهار و تابستان آنرا کوددهی کنید.
برای کوددهی توصیه می شود از کود های محلول در آب استفاده کنید و آنرا 4 الی 5 برابر رقیق تر از مقدار توصیه شده کنید تا ریشه های گیاه دچار سوختگی نشود. توصیه ما به شما این است در زمان تعویض گلدان، خاک گیاه را نیز تعویض کنید تا دیگر نیاز به کوددهی نباشد.
تعویض گلدان گل غوره ای
معمولا هر یک یا دو سال نیاز کاکتوس غوره نیاز به تعویض گلدان پیدا خواهد کرد، گلدان جدید را یک سایز بزرگتر از گلدان قدیمی انتخاب کنید، زیرا در صورتی که کاکتوس غوره را به گلدان بزرگ انتقال دهید، تا مدتی رشد این گیاه به طور کامل قطع می شود.
توصیه می شود در زمان تعویض گلدان خاک آنرا نیز تعویض کنید و از خاک های آماده کاکتوس که زهکشی مناسبی داشته باشند برای آن استفاده نمایید.
🌸 گل دهی
معمولا این گیاه به گل نمی نشیند اما در صورتی که تمایل دارید این گیاه را برای گلدهی تحریک کنید باید شرایط را طوری فراهم آورید که گیاه در فصل زمستان به خواب برود.
برای این کار کافیست در فصل زمستان گیاه را در محیطی با دما 15 درجه قرار دهد و آبیاری آنرا به ماهی یکبار کاهش دهید. با این کار گیاه شما به خواب رفته و احتمال گلدهی آن در فصل تابستان بیشتر خواهد شد.
اما اگر گیاه شما به گل ننشست نگران نباشید زیرا اکثر گونه های این گیاه دچار گلدهی نمی شوند و گل های زیبایی هم ندارند.
⚠️ سمی بودن گل غوره ای
اگر از این گیاه نگهداری می کنید یا قصد نگهداری از آنرا دارید باید بدانید تمامی قسمت های این گیاه از جمله برگ ها و ساقه آن سمی می باشد، به همین خاطر بهتر است آنرا دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خود نگهداری کنید.
جالب است بدانید برخی از افراد برگ های این گیاه را با غوره انگور اشتباه می گیرند و آنرا می خورند اما خوردن این برگ ها باعث اسهال و استفراغ خواهد شد به همین خاطر در نگهداری از آن دقت لازم را داشته باشید.
تکثیر گل غوره ای
تا اینجا مقاله با شرایط نگهداری و پروش گل غوره آشنا شدیم اما ممکن است قصد تکثیر این گیاه را داشته باشید، در ادامه بهترین روش های تکثیر این گیاه را برای شما عزیزان به طور کامل بیان کرده ایم.
قلمه زدن گل غوره ای
قلمه زدن یکی از بهترین و موثر ترین روش های تکثیر گل غوره ای می باشد که در اکثر مواقع با موفقیت کامل انجام می شود. در ادامه مراحل قلمه زدن کاکتوس غوره را به ترتیب برای شما بیان خواهیم کرد.
ابتدا قلمه هایی را انتخاب کنید که حداقل 15 تا 20 سانتی متر طول داشته باشند، اگر دقت کنید روی برخی از ساقه ها، ریشه هایی تشکیل شده است، این ساقه ها بهترین ها برای قلمه زدن می باشند.
سپس به مدت یک تا 2 ساعت صبر کنید تا شیره ساقه ها به طور کامل خارج شود. در صورت خارج نشدن شیره، قلمه دچار پوسیدگی و قارچ زدگی خواهد شد، بنابراین دقت داشته باشید شیره موجود در ساقه ها به طور کامل خارج شود.
پس از خارج شدن شیره، برگ های قسمت انتهایی ساقه را جدا کنید و قلمه را درون خاک بکارید. دقت کنید از خاک آماده کاکتوس و تازه برای قلمه ها استفاده کنید. خاک باید زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب اضافی پس از آبیاری به خوبی از گلدان گیاه خارج شود.
قلمه های کاشته شده در خاک را آبیاری کنید و آنها را در مقابل نور ملایم و غیر مستقیم قرار دهید.
پس از گذشت دو هفته الی یک ماه، اولین نشان های تکثیر گیاه نمایان می شود و شما توانسته اید به درستی گل غوره ای خود را تکثیر کنید.
قلمه زدن کاکتوس غوره در آب
می توانید این گیاه را با قراردادن در آب نیز ریشه دار کنید، تکثیر با این روش مانند روش قبلی است با این تفاوت که قبل از کاشتن قلمه ها در خاک باید آنها را در اب قرار دهید و پس از ریشه دار شدن، قلمه ها را در خاک بکارید.
تکثیر گل غوره ای با روش خواباندن در خاک
این روش یکی دیگر از روش های مناسب برای قلمه زدن کاکتوس غوره است که معمولا نتیجه بخش خواهد بود.
برای تکثیر با این روش کافیست قسمتی از ساقه که دارای ریشه های کوچکی می باشد را در خاک فرو ببرید و خاک آنرا مرطوب نگهدارید، پس از گذشت چندین هفته گیاه شما از محل فرو برده در خاک ریشه زده و می توانید ساقه را از گیاه مادری جدا کنید.
بیماری ها و مشکلات گل غوره ای
برای کاکتوس غوره هم مانند سایر گیاهان بیماری ها، آفات و مشکلات متعددی رخ می دهد که در ادامه روش برطرف کردن این مشکلات را توضیح خواهیم داد.
علت زرد شدن برگ های گل غوره ای
یکی از مشکلات رایجی که ممکن است برای کاکتوس غوره ایجاد شود، زرد شدن برگ های آن می باشد. زرد شدن برگ ها علت های مختلفی دارد که اصلی ترین آن، آبیاری بیش از اندازه می باشد. برای برطرف کردن این مشکل کافیست آبیاری را کاهش داده و تا قبل از خشک شدن کامل خاک، گیاه را آبیاری نکنید.
اما اگر گیاه را به تازگی خریده اید و آبیاری آنرا به درستی انجام می دهید و گیاه دچار این مشکل شده است، نشانه از آن است که خاک گیاه مشکل دارد، در این صورت باید خاک گلدان را با خاکی تازه تعویض نماید. برخی از باغبانان از خاک های معمولی و بی کیفیت برای کاشت گیاهان استفاده می کنند به همین خاطر توصیه می شود پس از خرید گیاهان، خاک آنها را تعویض کنید.
ریزش برگ های کاکتوس غوره
معمولا این گیاه با مشکل ریزش برگ مواجه نخواهد شد اما در صورت مشاهده، به احتمال زیاد گیاه را در محیط سردی نگهداری می کند، همانطور که گفته شد، در فصل زمستان گیاه را به دورن خانه منتقل کنید تا دچار این مشکلات نشود.
پهن شدن برگ های گل غوره ای
تنها دلیل پهن شدن برگ های این گیاه، آبیاری کم می باشد و برای برطرف کردن مشکل باید گیاه را به خوبی آبیاری کنید.
کاهش رشد
این گیاه رشد خیلی سریعی ندارد و رشد طبیعی آن، آهسته می باشد، اما اگر فکر می کنید رشد آن خیلی آهسته تر از حالت نرمال است، می توانید آنرا در مقابل نور بیشتر قرار دهد و از کود های محلول برای آن استفاده کنید. دقت کنید کوددهی را بیش از اندازه انجام ندهید، زیرا کوددهی بیش از اندازه باعث از بین رفتن ریشه های گیاه خواهد شد.
مشاهده شپش های ریز روی ساقه و برگ های گیاه
به احتمال خیلی زیاد گیاه شما مورد حمله شپشک آردآلود قرار گرفته است و باید هرچه سریعتر برای از بین بردن این حشرات موذی از قارچ کش ها و حشره کش های مناسب شپشک اردالود استفاده کنید.
سوالات متداول در مورد گل غوره ای
قبل تر به طور کامل با شرایط نگهداری کاکتوس غوره آشنا شدیم اما در ادامه قصد داریم تا به برخی از سوالات متداولی که ممکن است در نگهداری از گل غوره ای با آن مواجه شوید پاسخ دهیم.
1- چرا برگ های گل غوره ای زرد می شود؟
این مشکل می تواند در پی آبیاری بیش از اندازه رخ دهد اما اگر از مقدار آبیاری اطمینان دارید به احتمال خیلی زیاد، خاک گیاه فاقد زهکشی مناسبی است و آب اضافی ناشی از آبیاری از گلدان خارج نمی شود به همین خاطر برگ های گیاه دچار زردی می شود.
2- علت ریزش برگ های کاکتوس غوره ای چیست؟
معمولا این مشکل به دلیل کاهش دمای محیط در گیاه رخ می دهد، به همین خاطر اگر گیاه را در خارج از خانه نگهداری می کنید، توصیه می کنیم در زمان سرد شدن هوا گیاه را به درون خانه و محیط گرمتری انتقال دهید.
3- علت بی حال شدن گل غوره ای چیست؟
موارد مختلفی از جلمه سردی هوا، آبیاری نامناسب و عدم تهویه مناسب محیط می تواند موجب بیحال شدن گیاه شما شود.
4– من گیاه را تازه خریدم ولی برگ های گیاه داره زرد میشه، علت چیست؟
اگر گیاه را تازه خریداری کردید و از شرایط مناسب نگهداری اطمینان دارید، به احتمال زیاد خاک گیاه شما نا مناسب است و باید تعویض گردد. متاسفانه اکثر باغبانان و گلفروشی ها از خاک های بی کیفیت برای گیاهان استفاده می کنند و پس از خرید گیاه، گیاه دچار خرابی می شود.
5– دلیل رشد نکردن کاکتوس غوره ای چیست؟
دلایل مختلفی از جمله فقر خاک و نور نامناسب می تواند موجب کاهش رشد کاکتوس غوره ای شود، بهتر است برای افزایش سرعت رشد، گیاه را در محیطی قرار دهید که روزانه چندین ساعت نور خورشید را دریافت کند. اگر مشکل برطرف نشد نشانه از خاک فقیر می باشد. در این مواقع می توانید از کوده های مخصوص برای گیاه استفاده کنید، اما بهتر است خاک گلدان را با خاکی تازه تعویض نمایید.
6- دلیل سیاه شدن ریشه های این گیاه چیست؟
سیاه شدن یکی از نشانه های پوسیدگی ریشه است که معمولا به خاطر آبیاری بیش از اندازه رخ می دهد. برای برطرف ساختن این مشکل باید تا قبل از خشک شدن کامل خاک، از آبیاری گیاه خودداری نمایید. در این مواقع توصیه می شود ریشه های پوسیده را از گیاه جدا کنید تا این پوسیدگی به قسمت های سالم سرایت نکند.
کلام پایانی
کاکتوس غوره یا گل غوره ای یکی از گیاهان همیشه سبز، رونده و مقاوم است که نگهداری راحتی دارد، همانطور که گفته شد این گیاه بومی مناطق جنوبی آفریقا می باشد و به همین خاطر در شرایط هوایی گرم و خشک به خوبی رشد می کند. در این مقاله تمامی نکات مهم در نگهداری از کاکتوس غوره بیان شد. در صورت داشتن هر گونه سوال آنرا در انتها همین مقاله برای ما بنویسید تا کارشناسان جایاگرین در اسرع وقت پاسخگو شما عزیزان باشند.
سلام وقت بخیر
ببخشید من میخواستم بپرسم که دوست دارم دونه های گلم تپلی تر بشود
باید چکار کنم؟
سلام زهرا جان
گیاه را در محیط هایی با نور بیشتر قرار دهید و کوددهی کنید.
خیلی ممنونم
سلام.وقتتون بخیر.
گیاه غوره ای من بعد ۲ماه که خریدم داره حالت آبدار بودن دونه هاشو از دست میده.
فهمیدم کمی زیاد آب دادم به گلدان
طبق راهکار شما،صبر میکنم تا خاک گلدان خشک بشه.
ولی آیا دونه هایی که آبشون تمام شدن رو جدا کنم یا بمونه و خودش دوباره جون میگیره؟
سلام دوست من
ترجیحا یه مدت صبر کنید، اگر دانه ها زرد شدن میتونین آنها را جدا کنید.